Köpa bostäder i Spanien

Stefan Loå Finance & Fun Business, Uncategorized

Köpa bostäder i Spanien och njuta av deras utsikt över vattnet, medan kollegorna harvar vidare i svensk vinterkyla? Ja tanken slog mig, att jag ofta inte ens behöver bo i Sverige, att spanska huspriser är låga, att den svenska utlåningsräntan är superlåg. Den spanska likaså. Att man kan hyra ut spansk-lyan när jag är borta och vipsss… så sitter jag på ökad livskvalitet OCH ett positivt kassaflöde.

– Var är haken? tänkte jag.

spanish-house
Det brukar ju alltid finnas (minst) en stor hake. Regleringar som omöjliggör. Banktjänstemän som säger att “ujujuj det är alldeles för riskfyllt, här måste vi höja räntan rejält”, korruption i värdlandet, och mycket annat.

Först kikade jag på Grekland. Härliga människor, vitputsade hus, varmt vatten, extremt låga huspriser. MEN en väldigt saftig administration, visade det sig.

Sen tänkte jag på Italien
, men en fastighetsinvesterare (Lars Dyrendahl kika gärna i hans inspirerande blogg om du gillar privata fastighetsinvesteringar) besökte nyligen Italien och fick rätt saftigt motstånd i administrationen och byråkratin.

Sri Lanka, Indonesien och Filippinerna? Långt bort, evigheter i restid.

Och så…SPANIEN. Det poppade upp diskussionsforum för svenska Spanienboende på min skärm, jag hittade etablerade Svensk-Spanska bank- och husförmedlingssystem, och såg att man kan komma över fina klassiska hus nära vattnet i populära områden för runt miljonen. Olé!
spanska bostäder

– Så, var är haken? tänkte jag igen. Det måste finnas ett stopp någonstans. Det är bara att plöja vidare och se var det tar stopp:

Lyfta kapital? Ja, tex via bank i Sverige, om man kan pantsätta lågt belånad säkerhet här i Sverige. Om det inte finns, låna direkt i Spanien. Ah! Dom har nog höga utlåningsräntor i Spanien, tänkte jag. Men nej, deras listräntor är förvånansvärt låga, trots låga bostadspriser.

Hur mycket eget kapital måste man gå in med!?! Första hindret: Man bör kunna lägga ut ca 40% av totala bopriset, inklusive alla avgifter, lagfart, transaktionsavgifter, skatt, osv. Men det är ett överkomligt hinder, eftersom det finns så billiga hus, plus det går ev att skaffa finansiering på mer oväntade sätt, tex låta hussäljaren ligga kvar med en del kapital i dealen, i utbyte mot ett extra bra pris (så kallad säljarfinansiering) och andra lösningar som genomsnittsköparen inte känner till.

2

Plan: Ringa Skandiamäklarnas Spanien-experter på måndag. Om vägen ligger öppen efter det, blir det fokuserat besök i Spanien, leta härliga lyor nära flygplats och kommunikationer, kolla att huset kan hyras ut när jag är borta. Hyra stället ett tag innan jag köper, inspektering med besiktningsman, kolla upp alla smygkostnader, allt elände som kan hända, och om jag fortfarande med största sannolikhet vinner, då är mål i sikte.

Ps Hittade precis denna suveräna sajt om fastigheter i Spanien.

Avnjut Nerja på sydkusten – Bästa området att köpa spanskt hus idag?

Statistik för fastighetsköp Spanien via Kyero data.
Grundläggande checklista inför köp
Sveriges största Spanienforum.
Ábaco Advisers, Advokatfirman Isacsson och Wallinpartners är advokatfirmor med stark renommé på plats i Spanien inför ditt bostadsköp.
HomeAway för dig som vill hyra bostad.

Tack till Lighthelm, Luis Ascenso, Thomas Depenbusch och Jef Nickerson för bilderna.

Stefan LoåKöpa bostäder i Spanien