Hur du lyckas på Instagram

(5 min läsning)
Del i en artikelserie för illustratörer, konstnärer och entreprenörer som vill leva på sitt skapande.

 
Texten bygger på det bästa jag hittat på internet och egna erfarenheter.

Du kommer lära dig att:

  • Skapa ett hållbart innehåll enligt VÄKK
  • relevanta följare inom din målgrupp
  • Hitta de bästa taggarna för svenskspråkiga konstnärer och illustratörer
  • Hitta samarbeten med influencers på Instagram
  • Använda programvaror som kompletterar Instagram

 
Missa inte länken om avancerad Instagram-marknadsföring sist i artikeln.

 

Skapa ett starkt innehåll enligt VÄKK

VÄKK = Värde + Äkthet + Kvalitet + Kongruens
 
(VÄKK skapades av den extremt framgångsrike e-handelsentreprenören Alex Ikonn.)
 
Värde: Vi fångas så lätt i att försöka ta, vilja …followers, uppmärksamhet, framgång. Glöm tagandet och fokusera istället på att ge! Exakt vad behöver din målgrupp allra mest? Ju mer värde du ger, desto bättre kommer du lyckas.
 

Äkta: Vara ärlig och äkta mot publiken. Du presenterar material som helt kommer från dig själv. Du blir unik genom att presentera dig som du egentligen är.
 
Kvalitet: I allt ytligt surr ger du någonting med substans. Instagram dras mot proffsiga bilder, men du kan även skapa någonting med extra djup.

Kongruent: Sociala media är ett fokuserat maraton. Du fokuserar därför på din avgränsade målgrupp och du lägger löpande upp material, gärna 1-3 inlägg per dag.

VÄKK är fyra enkla principer som täcker all social media. Följ dem nitiskt och du ska lyckas.

 

Jag har hittills inte lyckats följa VÄKK, däremot är Jonna Jinton ett fantastiskt exempel på VÄKK. Hon är extremt äkta och personlig, därför blir hon unik. Hon levererar gudomlig kvalitet i sina fotografier. Jonna är kongruent genom hela sitt galleri: lägger kontinuerligt upp nytt material månad efter månad, hennes Instakonto @jonnajinton är kongruent med hennes blogg, som är kongruent med hennes YouTube-kanal.

Målgrupp

När du har en exakt bild av din målgrupp blir resten av arbetet mycket lättare. Ju mer avgränsad målgrupp desto bättre. En vanlig målgrupp för skapande enskilda entreprenörer på Instagram är svenska kvinnor 30-45 år som älskar design, pyssel eller illustration. Har du hittat din ämmu mer specifika nisch?
 
Austen Allred beskriver hur ett framgångsrikt proffs kan tänka. Läs hans artikel och återkom till mig när du är klar. (Missa inte denna artikel!)

Följare

Det är busenkelt att få många följare, men att få relevanta följare
Hela denna artikel är till för att du ska få relevanta följare, så fortsätt läs.

Taggar

Engelskspråkiga Instagram-manualer sätter stort värde på taggar. Men hur är det med svenskspråkiga taggar? Jämför taggen #art som har 146.635.882 inlägg med taggen #konst som har 268.251 inlägg varav bara en andel av dem kommer från svenska konton. Personligen tycker jag det är riktigt elegant med de konton som inte alls använder sig av taggar, men att nyttja 3-5 taggar är ofta standard, medan vissa använder sig av 10-30 taggar (med risk för att vissa stör sig på det).

Du kan gratis ladda ned programmet Websta för att undersöka vilka taggar som är bäst.

För dig som arbetar med bildkonst och vill nå enbart en svensk publik har jag genom Websta upptäckt taggarna

#konstnär (48.763 inlägg)
#kreativitet (41.038 inlägg)
#oljemålning (7.101 inlägg)
#teckning (51.736 inlägg)
#illustratör (15.190 inlägg)
och några till taggar.

Taggar som #konst och #fotografi lockar till sig många icke svenskspråkiga målgrupper.

Influencers

En Instagram influencer har 10.000+ followers och i snitt 1.000+ gillatryckningar per inlägg (enligt Instabrands enkla definition).

Ninja Outreach kan snabba upp ditt arbete i att få kontakt med Instagram influencers (och andra influencers). Du kan även söka upp Influencers manuellt: Leta särskilt efter de som lägger upp sin emailadress i profilbeskrivningen, eftersom dessa ofta är intresserade av samarbeten.

Vissa influencers vill mot betalning lägga upp din bild i sitt flöde. Många konton med 100.000+ följare postade gärna någons bild i sitt flöde för 500-lappen (detta gällde dock den brittiska klädbranschen för 1-2 år sen och inte dagens svenska ”bohemsektor”).

Själv tycker jag om samarbeten som inte bygger på regelrätt betalning. Jag kanske lägger upp deras arbete till försäljning i mitt flöde, och vissa av dem annonserar då ut försäljningen i sitt flöde. Min grundinställning är att alltid ge så mycket jag kan utan att kräva tillbaka. Det öppnar dörren för andra att ge tillbaka, om dom vill.

Det är kul att skapa kollage, och lägga upp verk från mina favoritkonton i en enda Instabild, taggar dem och kort beskriver varför jag gillar deras gallerier.

Sen finns SFS, där du taggar en annan och denne taggar dig, men det känns aningen spammigt. Varför inte skapa ett mer unikt värde istället? En ny idé med max fokus på att ge till din målgrupp. (Min utanför boxen-idé är att auktionera ut andras konst på @skaparapa. Vi är nya och små men folk verkar tycka om vår idé.)

Mingel

I övrigt gäller samma regler som vid vanligt mingel: Du ställer dig inte på en stol och skriker. Istället beskriver du dig själv och vad du vill, lyssnar, gillar och kommenterar, delar med dig, kanske introducerar vissa du känner inför andra, och skapar långsiktigt förtroende.

Programvaror

Webstagram http://websta.me (gratis). Undersök taggar, hitta populära konton, engagera följare. Även på PC.

Iconosquare http://iconosquare.com (gratis provversion). Gilla och kommentera inlägg, se när på dygnet det är bäst för dig att lägga upp inlägg, och andra funktioner.

InsTrack @instrackapp (gratis). Har ej provat denna, men enligt en pålitlig källa är den bra för att hålla reda på sina följares beteende.

InstaSave (gratis på android app store). Ladda ned bilder från Instagram. Det var svårt att hitta en vettig app för denna funktion, men InstaSave fungerar ok.

NinjaOutreach https://ninjaoutreach.com (prova gratis 14 dagar, ingen bindningstid). Relativt avancerat verktyg för att få tag på kontaktuppgifter till influencers. Riktar sig till större marknadsbolag och ambitiösa skapande entreprenörer.

Hoppas du fick ut någonting av artikeln!
Stefan Loå
@skaparAPA på Instagram
På @skaparAPA kan du köpa & sälja din kreativitet.
Pengarna delas mellan dig och välgörenhet.

 

Just det ja, länken 🙂
Den hetaste länk jag känner till om avancerad Instagram-marknadsföring.

 

Tillbaka till artikelserien.

Stefan LoåHur du lyckas på Instagram